‘Het Zand’ wordt een duurzaam sport- en woonpark.

Het Zand wordt een duurzaam sport- en woonpark, een groen ‘scharnier’ van omliggende Ridderkerkse wijk!

ontwerpteam: heren 5 architecten, RRog Stedenbouw & Landschap & NIBE winnen tender in Ridderkerk voor Timpaan & Amare Vastgoed.

stedenbouw

Op een prachtige open groene locatie wordt een project ontworpen waarin de kwaliteiten van de plek worden versterkt. Drie alzijdige bouwblokken geven vorm aan een vloeiende ruimte die park, 2 dijken, 2 lanen en een Singel met elkaar verbinden, als een klimaatrobuust ‘scharnier’ van de wijk. De wijkende gevels bieden royaal doorzicht op het omliggende groen en geven ruimte aan de  bestaande boomgroepen. In het ontwerp wordt een sportveld & sporthal opgenomen en geïntegreerd in de stedenbouw- en architectuur.

openbare ruimte

De gebogen lijnvoering van het park versterkt het idee van weidsheid en oneindigheid, de blokken buigen af waardoor het park continu om de hoek lijkt door te lopen. Aan de Vlietlaan krijgen de gebouwen een groene oplopende plint die de naastgelegen dijken weer visueel aan elkaar verbindt.. Het water, en de gevraagde waterberging, wordt aanvullend vormgegeven door een grote waterpartij die niet alleen de piekbelasting van regen opvangt, maar ook de beleving van water versterkt met natuurlijk glooiende oevers, plasbermen en rietlandjes. Het eiland in dit water wordt het pronkstuk van de wijk, met natuurlijk spelen en recreëren. Het sportveld tussen de woonblokken wordt als een geheel vormgegeven. De bloemen van de Blauwe Regen en de rode herfstkleuren van de Wilde Wingerd versieren de constructie rond het sportveld en zijn sfeerbepalend op de centraal gelegen ontmoetingsplek

Tussen park en de voordeuren komt een overgangzone van bijna 2 meter breed waar nieuwe bewoners kunnen genieten van het autovrije park direct voor de deur. Deze zone ligt aan een royale dubbelhoge overbouwing, die uitdrukking geeft aan het gevoel onderdeel te zijn van de nieuwe leefgemeenschap in “Driehoek het Zand”.

architectuur

De architectuur versterkt de groene ruimte, en maakt die zo groot mogelijk door de wijkende vorm van de blokken. De gebouwen reageren uit 1 vormgeving op een ontspannen woonmilieu en sluiten in hoogte aan op hun omgeving. Aan de Vlietlaan komen 2 gebouwen met aan de laanzijde appartementen en aan de parkzijde eengezins-woningen. In één van de blokken wordt een sporthal opgenomen binnen de gebogen elegante architectuur, die aansluiting zoekt bij de sierlijke lijnen van het park. Materialen sluiten aan bij een natuurlijk palet van de omgeving in aardtinten van metselwerk en hout. Royale afgeronde hoeken met buitenruimtes maken het integraal ontwerp van architectuur & landschap tot één geheel.

Bekijk het hele project hier>>>

duurzaamheid

De woningen zijn energieneutraal en 100% elektrisch waardoor ze op een gasvrije toekomst zijn voorbereid. Naast energie is ook duurzaamheid als integraal onderwerp meegenomen, zo zijn de gebruikte materialen duurzaam en waar mogelijk circulair, hierdoor heeft het gebouw een lage milieu-impact. Daarnaast is gezond en comfortabel wonen een belangrijke pijler, dit komt o.a. terug in het vele groen, de optimale hoeveelheid daglicht, woonkeur en het comfortabele en stuurbare binnenklimaat. Het plan is zo ontworpen dat er veel flexibiliteit is naar de toekomst, o.a. doordat er extra PV-panelen op het dak kunnen worden geïnstalleerd om toekomstig elektrisch rijden mogelijk te maken.

error: copyright - heren 5 architecten