De Oosterhof verwelkomt zijn eerste bewoners

Een nieuw thuis in de Leidse volkswijk ‘de Zeeheldenbuurt’

Sinds kort kent de Oosterhof in Leiden zijn eerste bewoners. Na een bouwtijd van ongeveer 1 jaar is dit nieuwe woongebouw in de bestaande Zeeheldenbuurt opgeleverd. Met 41 nieuwe sociale huur appartementen, geschikt voor stadsveteranen, is de oude buurt aan het transformeren en heeft er een nieuwe typologie bij gekregen.

Deze Leidse volkswijk heeft het hart op de tong. De kleine schaal en het leven op de straat vormen het karakter van de buurt. De nieuwe bewoners en omwonenden hebben daarom tijdens het ontwerpproces de mogelijkheid gehad om mee te denken over hun ‘nieuwe’ buurt en woning.

Met een moderne interpretatie van de oorspronkelijke architectuur, geeft de Oosterhof de Zeeheldenbuurt een nieuwe schwung. Door het gebruik van een modulaire baksteen van een groot en klein formaat kent het metselwerk verschillende verbanden en patronen. Met de belijning van de goot zoekt het gebouw aansluiting met de omliggende bebouwing. De woonkamers, naast de voordeuren aan de straat, zorgen ervoor dat er wat te zien valt vanuit de luie stoel.

Bekijk het project>>

error: copyright - heren 5 architecten