Thuis in de Stad

Nieuwe woonvormen voor de stadsveteraan

Hoe kun je gelukkig oud worden in de stad? Op deze vraag hebben we antwoord gegeven in ons verhalend onderzoek Stadsveteranen dat we onder andere met AM in 2016 initieerde. Nu, vier jaar later brengen we de lessons learned bij drie projecten in de praktijk: Stadsveteraan in het Amstelkwartier (in ontwerp), De Eenhoorn (in aanbouw) in de Watergraafsmeer en het Landscronerhof (gerealiseerd) in Diemen. 

Op de vraag: “wat is de woonwens van de stadsveteraan?” is geen eenduidig antwoord te geven. Wel hebben deze projecten twee aspecten gemeen; een zorgvuldig uitgedacht thuiskom-scenario en een rijke schakering aan collectieve ruimten wat de stadsveteraan een alibi voor ontmoeting geeft.

Maar er zijn ook verschillen. Leeftijd bijvoorbeeld, is niet altijd een criterium meer; In De Eenhoorn woont de stadsveteraan naast het gezin in de stad. En bij Stadsveteraan in het Amstelkwartier wordt er juist ingezet op een variatie aan woonvormen voor alleen de stadsveteraan, van éénpersoonsappartementen tot Friends-woningen met gedeelde woonkamer en keuken. De diversiteit aan woonvormen voor de stadsveteraan maakt dat er wat te kiezen 

Collectiviteit in Stadsveteraan in het Amstelkwartier

Heren 5 bundelt de krachten met AM & Woonzorg Nederland voor een woongebouw voor 150 Stadsveteranen in het Amstelkwartier. Stadveteranen kiezen bewust voor een compacte woning, delen van faciliteiten en elkaar een handje helpen waar het uitkomt. Die inzichten hebben we vertaald naar het ontwerp van het gebouw, waar de collectieve ruimten de drager voor ontmoeting zijn. De toekomstige bewoners kunnen gebruik maken van een rijke collectie aan voorzieningen, waaronder een kookstudio met dakterras, bibliotheek, fitnessruimte, wasruimte en logeerkamers voor de (klein)kinderen. Ook is er een ruim opgezette lobby met tuinkamer en entree naar de collectieve binnentuin. 

De collectieve ruimten bepalen niet alleen het gebruik van het gebouw, ook drukken zij een stempel op de architectuur door ze opvallend te etaleren naar de buurt. Er ontstaat zo een gebouw waarbij de collectieve voorzieningen, zowel functioneel als esthetisch, beeldbepalend wordt voor het thuis van de Amstelveteraan.

Bekijk de gezamenlijke website voor dit project: www.stadsveteraan.nl

error: copyright - heren 5 architecten