Hoe kun je gelukkig oud worden in de stad? Dat is de hamvraag van het verhalend onderzoek Stadsveteranen.De resultaten van deze studie zijn gebundeld in een boek die de ouderen in de stad inspireert, de architecten prikkelt, het draagvlak van de experts vergroot en de marktpartijen inzicht geeft in de woonwensen van de oudere stadsbewoner. Al onze bevindingen zijn opgenomen in onze Stadsveteranen-publicatie. Een inspirator voor de professionals, die ook leuk is voor de veteraan zelf.
Schrijf je in op de gezamenlijk (in samenwerking met AM & Woonzorg NL) website van de: www.stadsveteraan.nl
Over Stadsveteranen:
Stadsveteranen is een onderzoek naar verhalen over gelukkig oud worden in de stad.
Voor de huidige generatie stadsveteranen zijn steeds minder verzorgingshuizen beschikbaar en bovendien zijn ze daar met geen stok in te krijgen.
Want deze generatie wil zelf uitvinden en bepalen hoe zij oud wil worden.
In dit onderzoek heeft Heren 5 stadsveteranen gevraagd wat zij daarvoor van hun buurt en woning verwachten.
“Ik wil het ouder worden nog even uitstellen en loop drie keer per week hard. Dwars door de stad naar het Flevopark en dan terug met tram 14”
Hardlopende Olga, 71 jaar onderweg naar het Flevopark
Terloops ontmoeten
“Verplicht koffiedrinken in de huiskamer? Nou daar heerst de dood!” Dat was een antwoord dat we kregen toen we met Stadsveteranen spraken over elkaar ontmoeten.
Het voelt veel prettiger om elkaar terloops te kunnen ontmoeten tijdens het legen van de postbus in de hal, de wandeling over de brede galerij naar het appartement of tijdens het werken aan de moestuin in de binnentuin.
In de Zeeheldenbuurt, een echte volksbuurt in Leiden, heeft heren 5 het ontwerp gemaakt voor de Oosterhof dat recent is opgeleverd. Een woongebouw met woonkamers aan de straat, tuinen aan het binnenhof en galerijen breed genoeg voor bemoeibankjes. Kansen genoeg om even te zwaaien, een gesprekje aan te knopen of gewoon voor je huis zitten en naar mensen kijken.
Voor de huidige generatie stadsveteranen zijn steeds minder verzorgingshuizen beschikbaar en bovendien zijn ze daar met geen stok in te krijgen. Want deze generatie wil zelf uitvinden en bepalen hoe zij oud wil worden.
Met een heuse bouwdoos, van bouwstenen uit de studie, kan de bezoeker zijn eigen ideale stadsveteranen-gebouw bouwen en uploaden naar de community van stadsveteranen: de Stadsveteranenclub. (schrijf u hieronder in voor deze community en blijf op de hoogte)
‘Grijze Economie’
Ouderen zijn allang niet meer die mopperende Statler and Waldorf die je misschien nog kent van The Muppet Show .Altijd wat te klagen en nooit zelf de handen uit de mouwen steken.
De stadsveteranen die wij ontmoeten zijn juist enorm fanatiek met de invulling van de derde helft van hun leven.Overal duiken nu start-ups op van stadsveteranen die in de kracht van hun leven doen waar ze goed in zijn. Dat noemen wij de ‘Grijze Economie’.