Klimaat adaptief in Zaans woonmilieu

Voor ons project de Bannehoven in Zaandijk ontwerpen we samen met RRog klimaat-adaptieve autovrije hoven die zorgen voor een prettig micro-klimaat aan de ruime veranda’s van de woningen.

De begroeiing van de hoven heeft een positief effect op de biodiversiteit, fijnstofbinding, waterbergende werking en zorgt door het groen voor minder hittestress in de wijk.

De inspiratie van de Zaanse industriële voorbeelden als de houtloods, spelen een rol bij hoe het hemelwater zichtbaar via de architectuur van houten spanten en dakoverstekken naar het openbaar gebied wordt geleid waar het tijdens hevige regenbuien wordt vastgehouden om het rioolsysteem te ontlasten. Op de dektuin van de woningen komt een groen sedum dak wat samen met de rainwinners (waterbergende schuttingen) voor vertraging in het afvoeren van water zorgt. Ditzelfde hemelwater wordt ook gebruikt als besproeiing van de tuinen.

De op houtloods ge-inspirerende schuine kappen, die een groot en kwalitatief geïntegreerd pv-panelen dak mogelijk maken, geven de woning hun hoge duurzaamheid. Wij geloven door deze hoogwaardig energetisch aspecten onlosmakelijk te verbinden met architectonische kwaliteiten van de woningen, dat je als bewoner van je woning gaat houden en er goed voor zorgt. Zo onstaat in onze ogen ‘Dierbare Duurzaamheid’!

error: copyright - heren 5 architecten