In de toekomst zullen we compacter, maar gezamenlijk wonen

De Nederlandse bevolking groeit en veranderd. Wij zullen in de komende 30 jaar meer inwoners hebben die ouder, diverser en vaak alleen zijn. Dit vraagt om nieuwe woonconcepten die anticiperen op de veranderingen van de Nederlandse woningmarkt, voor een gezond en prettig woonmilieu.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade stelt in het NRC (10 juli jl.) dat het huis van de toekomst misschien wel een middeleeuws hofje gaat zijn. Met kleine woningen rond een gezamenlijke tuin en met een gemeenschappelijke wasruimte, keuken en misschien woonkamer. „Waar je de buren goed kent en het opvalt als bij een huis de gordijnen op een dag niet opengaan”. Zo kunnen alleenstaande mensen – oud en jong – een deel van hun tijd met anderen samenleven.

Op het moment wordt er gebouwd aan ons project De Eenhoorn, in de Dieselbuurt Amsterdam. Het project is ontworpen op de veranderingen die we zien in de Nederlandse bevolking. In twee blokken huizen stadsveteranen, gezinnen en startende jongeren zich rondom gezamenlijke binnenhoven. Zij wonen in compacte woningen, maar delen naast de binnentuin ook voorzieningen als een gedeelde wasruimte en een lobby waar eventuele verjaardagen kunnen worden gevierd. Een gebouw waar saamhorigheid voorop staat en elke doelgroep zijn thuis kan vinden. Senioren wonen rustig aan het binnenhof en ontmoeten elkaar op de grote leefgalerijen. Gezinnen slaan hun deuren open zodat hun kinderen gemakkelijk buiten kunnen spelen. Terwijl de starters hun thuis vinden aan de gedeelde corridors. Alles komt samen in het groene hart van de gebouwen waar alle bewoners gebruik van kunnen maken.

 

Bekijk hier het project de Eenhoorn>>
Lees hier meer over ons onderzoek naar Stadsveteranen>>
Lees hier meer over Het Gezin in de Stad>>

error: copyright - heren 5 architecten