Proeftuin Erasmusveld; Gezond, Stads en Samen

In dit ontwerp van vijf groene woonhoven in de Haagse wijk Erasmusveld konden we onze heren 5 missie goed kwijt. Wijken mooier, beter en gezonder maken. Daar doen we het voor!

Bij ieder woonproject vragen we ons allereerst af; ’wat is het meer dan een verzameling woningen?’ Sociale duurzaamheid, een fijne woning en de woonomgeving staan hierbij centraal. In samenwerking met RROG Stedenbouw en Landschap zorgden we ervoor dat alle gezinswoningen ’te gast’ zijn in het natuurlijke landschap. 

Het groen, de binnenhoven en de privé buitenruimtes gaan geruisloos in elkaar over. Bewoners kunnen elkaar treffen of de rust opzoeken. Kinderen kunnen avontuurlijk rondstruinen, spelen en ontdekken; zo vind je hier bijvoorbeeld nestkasten, vlinderwanden en een insectenhotel. Belangrijk daarbij is de autoluwe organisatie, met langzame verkeersroutes en parkeren aan de randen van de wijk.

Samen met opdrachtgever BPD Zuidwest zochten we de juiste balans tussen deel en geheel. Tussen de individuele woning en alle woningen samen. Zodat er een mate van collectiviteit én privacy is.De woningen bieden voor ieder wat wils; de drielaagse woningen zijn er in diverse breedte-maten.

Kijk je naar de gevels dan zie je een tweedeling; plint en top.De plint uitgevoerd in bakstenen die mooi verouderen; klei is bij de steenfabriek volop lokaal voorradig en daarmee een duurzame keuze. De ‘top’ uitgevoerd in Neolife gevelbekleding; een biobased natuurzuiver, onderhoudsarm en kleurvast houtcomposiet.

Een warmtepomp zorgt voor warmte in huis en zonnepanelen op de daken leveren stroom. De puntige daken worden bekleed met sedum groen. Hiermee wordt hitte-stress voorkomen, excessieve neerslag gebufferd en ruimte gegeven aan nuttige diertjes. De sedumdaken versterken visueel het gehele plan en completeren de samenhang tussen wonen en landschap.

Bekijk het project hier>>>

error: copyright - heren 5 architecten