Jeroen Atteveld


Architect / Partner

Mijn missie? Ik wil architectuur maken die ertoe doet. Architectuur die dieper gaat dan een mooie baksteen huid. Architectuur met inhoud. In mijn werk vind ik het belangrijk ontwerpen te maken die gebaseerd zijn op een sterk idee. Een verhaal dat iedereen begrijpt waardoor mijn gebouwen als vanzelfsprekend geworteld zijn op hun locatie.

De oorsprong van een sterk idee vind ik in zelf geïnitieerd onderzoek. Ontwerpende onderzoeken als Nestelen in de Stad, Adaptief Amsterdam (i.s.m. Dingeman Deijs) of Superplinten (i.s.m. AM en Stipo) komen voort uit actuele maatschappelijke vraagstukken vaak voor stedelijk georiënteerde doelgroepen.

Ik geloof in de kracht van architectuur en dat wij als architecten (een deel van) het antwoord in handen hebben voor veel maatschappelijke opgaven. Om deze opgaven te doorgronden probeer ik onder de huid te kruipen van de mensen over wie het gaat. Door met ze in gesprek te gaan, krijg ik inzicht in de voorliggende opgaven. De warme data die we in die gesprekken ophalen combineren we met big data (data research) en een frisse dosis creativiteit waarmee we inhoud geven aan onze ontwerpende onderzoeken. Zo verschijnen we opinionated aan de start van nieuwe ontwerpopgaven.

De wooncrisis gaat mij aan het hart. Onze missie voor de komende jaren is om door te pakken; van onderzoek, naar ontwerp naar realisatie van véél meer woningen. Mijn kracht zit ‘m in de grotere schaal, de schaal van de buurt. Het gaat niet alleen om een mooi gebouw, maar om een goede buurt waar het gebouw the Proof of the pudding is.

Jeroen Atteveld is een geëngageerd architect en bouwt zijn ontwerpen rond een sterk idee. De basis van zijn werk ligt verankerd in gedegen onderzoek. Met zijn open en onderzoekende houding zoekt hij in zijn projecten naar nieuwe kansen die een bijdrage leveren aan een duurzame en innovatieve leefomgeving. Door slimme samenwerkingen aan te gaan met adviseurs en andere disciplines vergroot hij zijn daadkracht en verkent hij nieuwe markten.

Na het afronden van Bouwkunde aan de HTS in Haarlem studeerde Jeroen af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en won met zijn afstudeerplan Thermen Westpoort, Archiprix 2010.

error: copyright - heren 5 architecten