De invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen in Arcam
Heren 5 exposeert met Polderweg Oostpoort in tentoonstelling van Arcam over 100 jaar Amsterdamse school. Zie hieronder de aankondiging van de tentoonstellingsopening:
“In 2016 vieren we 100 jaar Amsterdamse School. De woningbouw van de Amsterdamse School behoort tot de hoogtepunten van de Nederlandse architectuur en is nu nog overal in de stad Amsterdam te bewonderen. Architectuurcentrum Amsterdam stelt een tentoonstelling samen over de invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen en de hedendaagse stedenbouw.
We zien een duidelijke herwaardering van de ontwerpen van Amsterdamse Schoolarchitecten. Kenmerken van de stijl zoals baksteen en ornamenten, expressieve gevels en het bouwblok als sculptuur komen terug in het straatbeeld en inspireren hedendaagse architecten tot eigentijdse baksteenarchitectuur.
De tentoonstelling ‘100 jaar inspiratie’ toont een tiental opmerkelijke en recente projecten in Amsterdam waarin sporen van de Amsterdamse School zichtbaar zijn:
– Tugelawegblokken (M3H, Machiel Spaan en Marc Reniers)
– Noorderparkbad (de Architekten Cie, Branimir Medic en Pero Puljiz)
– Polderweg Oostpoort (heren 5 architecten, Jan Klomp & Merijn de Jong met kunstenaar Stefan Glerum)
– Kraaipan (Architectenbureau Hoogeveen, Arjen Hoogeveen)
– Piraeus (Hans Kollhoff met Christian Rapp)
– Eiland 3 en 14 bruggen in het nieuw te ontwikkelen gebied Houthaven (VHArch, Thijs Verburg en kunstenaar Paul de Kort)
– Oostpoort (Molenaar & Co architecten, Joris Molenaar)
– Brede School Houthaven (Marlies Rohmer Architects & Urbanists, Marlies Rohmer)
– Olympisch Kwartier (Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Rudy Uytenhaak)
– Van Tijenbuurt – Blok van Dok (Dok Architecten, Liesbeth van der Pol)
De tien projecten worden in de tentoonstelling belicht met bijzondere foto’s van architectuurfotograaf Luuk Kramer. In persoonlijke brieven vertellen de deelnemende architecten door welk gebouw of element uit de Amsterdamse School zij zich lieten inspireren in hun ontwerp. Naast deze hedendaagse voorbeelden wordt in een korte inleiding op de Amsterdamse School de architectonische en stedenbouwkundige elementen van de stijl gekarakteriseerd.
‘100 jaar inspiratie’ laat zien dat De Amsterdamse School met recht een bouwstijl is die bouwkunst mag heten en nog steeds springlevend is!
De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op donderdag 14 april om 16.00 uur in Arcam.
Meer informatie over alle activiteiten omtrent 100 jaar amsterdamse school vind je hier>
Een artikel over de Amsterdamse School uit de Volkskrant van 08-04-2016 vind je hier>>