Heren 5 wint tender ‘Haagse Hendrik’ voor Haagwonen

Heren 5 heeft samen met Heembouw de tender gewonnen voor het project ‘Haagse Hendrik’ in een wijk van Berlage in Den Haag. In het ontwerp voor 116 woningen werden de waarden voor de buurt als: voordeur aan de straat, eigen tuinen, sociale controle en géén open portieken, als uitgangspunt genomen.

Stedenbouw

Op het niveau van het bouwblok zijn de ‘slimme’ hoeken van Berlage de parels van het bestaande plan. Door het simpel ‘terugduwen’ en ‘ophogen’ van de woningen op de hoeken ontstaan de kenmerkende open hoeken met een contrapunt. Zo wordt van een harde hoek een aangename plek gemaakt.

De architectuur van de woningen is ingetogen en terughoudend. Woningen in twee lagen met een kap geven de buurt een dorpse setting. Door de voordeuren direct aan de straat kennen de woningen een harde overgang tussen openbaar en prive. In de gevels van metselwerk onderscheidt een simpele rollaag in het metselwerk de plint van de verdieping.

En geheel volgens de overtuiging van Berlage dat woningen voor de arbeider efficiënt gebouwd moeten worden, zijn de woningen van het project Jonathanstraat seriematig gestempeld in het plan. Slechts op de hoeken werd de uitzondering gepermitteerd.

Tiny Hendrik

Langs de dorpse straten Schimmelweg, Dr. Schaepmanstraat en de Jonathanstraat bevind zich de Hendrik 1. Hendrik 1 is een compact en compleet eigen huis van 63 m2. Het huis is twee lagen hoog. Door zijn 2 slaapkamers geschikt voor een huishouden van 2 tot 3 personen. Hendrik 1 heeft een eigen voordeur aan de straat en een eigen tuin met berging en tuinpad aan de achterkant.

BeBo Hendrik 

Hendrik 2 is een beneden-bovenwoning van drie lagen hoog. Hendrik 2 geeft de Van Meursstraat een stedelijke schaal en de hoeken in het plan een hoogte accent. De benedenwoning is een nul treden woning van 57 m2 met een eigen tuin en individuele berging. De bovenwoning is een woning van 56 m2 met 1 slaapkamer en een ‘strijkhok’ die als extra slaapkamer kan worden gebruikt. De bovenwoning heeft een eigen voordeur aan de straat en een balkon aan de achterkant.

Hoge Hendrik

De noordkant van de Van Meursstraat wordt begrensd door een vierlaagse wand met een lift en galerij appartementen, de Hendrik 3. Een nul treden woning van 59 m2 met twee slaapkamers, geschikt voor een huishouden van 1 tot 2 personen. De voordeur aan de galerij geeft deze woning een sociaal veilige entree. Hendrik 3 heeft een eigen buitenruimte in de vorm van een balkon op het zuiden.

error: copyright - heren 5 architecten