Heren 5 ontwerpt winnende ensemble in monumentaal Schansgebied Uithoorn

Tussen Lint en Park is het winnende ontwerp van Heren 5 Architecten in het monumentale Schansgebied in Uithoorn. Het ensemble van vijf woningen maakt deel uit van het, door Palmbout ontworpen, vernieuwingsplan van het centrumgebied in Uithoorn. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met KRKTR projectontwikkeling.

Aan het bestaande lint, waaraan het toekomstige ensemble is gelegen, staan meerdere Rijks- en gemeentelijke monumenten die als inspiratie hebben gediend. Een aantal stijlkenmerken van deze historische bebouwing zijn ingezet voor het ontwerp van de ‘monumenten van morgen’. Geïnspireerd door de afgesnoten bouwvolumes (van woning met koetshuis), de gemetselde muur (bij de naastgelegen Pastoriewoning) en de bijzondere raampartijen (zoals bij het voormalig Raadhuis van Grandpré Molière) is het nieuwe ensemble geworteld op de locatie en geeft daar tegelijkertijd een hedendaagse invulling aan.

De vijf woningen vormen één architectonische familie door de baksteen muur die om de woningen is heen getrokken. De muur heeft een robuuste verschijning aan het lint. Aan het Schanspark is de muur lager en gecombineerd met een groene erfscheiding waardoor, gecombineerd met de houten binnenwereld van het ensemble, een zachte overgang naar het park ontstaat.

Het ontwerp van de woningen gaat de dialoog aan met de ruimte die het definieert; elke woning krijgt een spraakmakend raam dat uitkijkt op de kwaliteiten van de omgeving: het Schanspark, de Amstel en het historische lint. Zo fungeert het ensemble dat tussen lint en park gerealiseerd wordt als sluitsteen aan de historische Schans en definiëren de woningen het nieuw aan te leggen Schanspark.

<<< Bekijk hier meer over het project >>>

error: copyright - heren 5 architecten