‘Zichtbaar betekenis geven aan het warmtenet van Amsterdam’
Klimaat- en energievraagstukken spelen de komende jaren een steeds prominentere rol bij de inrichting van onze steden en landschappen. Zijn we op die veranderingen voorbereid? Warmsterdam is een onderzoek naar de ruimtelijke en programmatische kansen van het warmtenet in Amsterdam.
In de elektriciteitscentrale van Diemen en de afvalenergiecentrale van Amsterdam komt genoeg restwarmte vrij om alle woningen en openbare gebouwen te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Via het huidige warmtenetwerk wordt nog maar een fractie van deze restwarmte gebruikt. De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om in 2040 230.000 woningen en bedrijfspanden te hebben aangesloten op het warmtenetwerk – zo’n 40% van de bebouwing van de stad.
amsterdam, functie die inspeelt op restwarmte, heren 5, Jeroen Atteveld, restwarmte, stadsverwarming, warmsterdam, warmte terugwinning
In opdracht van energiebedrijf NUON hebben Jeroen Atteveld (Heren 5) i.s.m. Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects) onderzoek gedaan naar het betekenisvol zichtbaar maken van het warmtenetwerk voor het grote publiek. Zo zijn er reproduceerbare ontwerpen onderzocht, zoals verwarmd straatmeubilair en verwarmde bushokjes die op meerdere plekken in de stad gerealiseerd kunnen worden. Deze objecten leveren een bijdrage aan de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het warmtenet en verhogen tegelijkertijd het comfortniveau in de publieke ruimte.
Ook is er onderzoek gedaan naar de potenties van specifieke plekken in de stad; zo heeft NUON een warmteoverdrachtstation (WOS) op de Amstelboulevard in gebruik. De WOS voorziet de Rembrandt- en omliggende torens van warmte, elektriciteit én koude. Ondanks dat er veel passanten dagelijks langskomen is dit bij weinig mensen bekend.
Door warmtegerelateerd programma als een groene tropenwand, verticale vlindertuin of warmtebar toe te voegen aan de WOS, krijgt een anoniem gebouw een betekenisvol programma en krijgt de bezoeker een inzicht in de warmtewereld.