In 2018 zal de sluis die het zoete water van de Haringvliet scheidt van de Noordzee gedeeltelijk open worden gezet. Dit zorgt voor het “verbrakken” van het gebied, en zal leiden tot een nieuwe balans voor de aanwezige flora en fauna en een uniek ecosysteem. Het zal het ideale habitat worden voor de kanoet en andere steltlopende vogels. Met het veranderende landschap kunnen zij en ander fauna hun rentree maken.
Hoe fantastisch zou het zijn om met regelmaat de Zeearend te kunnen spotten in het gebied? Kortom het openzetten van de sluis is een enorme verrijking aan het landschap, en een mooie katalysator voor het ontwerp van de ‘Birdseye’, vogelobservatorium.
Een bezoek aan de Haringvliet en Scheelhoek zal een onvergetelijke ervaring zijn na de realisatie van ‘Birdseye’. Het gevoel om ondergedompeld te worden in de ruige natuur is de aanleiding voor het concept van het ontwerp. Door niet één observatorium te maken, maar een reeks van gebouwen; vlinderpoort, entreegebouw, visobservatorium De Steur, vleermuisbunker en vogelobservatorium, die elk afzonderlijk genesteld zijn op hun locatie. De gebouwen worden onderdeel van de diverse habitats voor insecten, vogels en vissen en worden via een route over het schiereiland bereikbaar gemaakt. De bezoeker wordt zo geactiveerd om via een landschappelijke wandeling over het schiereiland de rijkdom aan flora en fauna te beleven.
De mens en de interventies zijn te gast in het landschap. De nieuwe laag wordt met een mate van terughoudendheid en vanzelfsprekendheid geïntegreerd in het landschap.