De woongebouwen in De Kooi maken deel uit van Uitbreidingsplan Leiden-Noord uit 1952 van Verhave en Luyt. Het plan is ontstaan als antwoord op de woningnood na de Tweede Wereldoorlog en is uniek vanwege de diversiteit aan woningtypen die gerealiseerd zijn. Nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Ondanks dat de wachttijd voor een sociale huur woning lager ligt dan het landelijke gemiddelde, moet je in Leiden nog steeds zes jaar (!) wachten. Om de nieuwe verstedelijking opgang te brengen ontwerpen we 50 appartementen van verschillende grootte, zodat de direct omwonenden een verhuisbeweging kunnen maken in eigen buurt.
In een aantal participatiebijeenkomsten zijn we het gesprek met de buurt aangegaan. De Kooi wordt gewaardeerd om de groene openbare ruimte, de mix aan mensen en de nabijheid van voorzieningen. Dat de buurt gewaardeerd wordt blijkt ook uit het feit dat meerdere bewoners al generaties in de buurt wonen. Zorgen zijn er ook. Buurtbewoners vragen zich af of een volgende stap in hun wooncarrière in eigen buurt wel mogelijk is en of er straks wel voldoende parkeerplaatsen zijn.
In tegenstelling tot de gesloten plinten van de bestaande bebouwing zetten we bij het ontwerp van de woningen juist in op het maken van levendige en aantrekkelijke plinten. Dat doen we door zoveel mogelijk leefruimten van de woningen aan het groene hof te maken én door de toevoeging van een collectieve buurtkamer naast de hoofdentree te realiseren.