Bartholomeus Gasthuis

396

Design Cares: ’ Het nieuwe Bartholomeus Gasthuis’

Hoe kunnen we de integrale keten van welzijn, wonen en zorg versterken om de vitaliteit en zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen te ondersteunen?

Het onderzoek ‘Het nieuwe Bartholomeus Gasthuis’ toont een veelzijdige manier waarop ontwerpers kunnen bijdragen aan actuele vraagstukken in de zorg. In opdracht van Het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht, Architectuurcentrum Aorta te Utrecht en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is in het voorjaar van 2016 met dit interdisciplinaire onderzoeksproject gestart.
Vijf jonge ontwerpers, waaronder Meintje Delisse van Heren 5 architecten hebben strategieën ontwikkeld om de vitaliteit en zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen in de binnenstad van Utrecht te vergroten.

 

Met vier onderzoekssporen, de mensen, routes & routines, het gebouw en de ondernemers ontstaan er graduele grenzen tussen het Gasthuis en zijn omgeving.

Alibi’s voor sociaal contact zijn van cruciale voorwaarde om fysiek, emotioneel en sociaal vitaal te blijven.
Clubs van Clubs zorgen ervoor dat er een sterk lokaal sociaal netwerk wordt opgebouwd met mensen waaraan hulp gevraagd kan worden.
Barth voor de Buurt keert het Bartholomeus binnenstebuiten en gooit het open, waardoor het programmatisch aanbod ook aantrekkelijk is voor mensen die niet in het Gasthuis wonen.
Buiten-Barth Club is een club van bedrijven uit de buurt die diensten aanbiedt om langer comfortabel thuis te kunnen blijven wonen, en verzacht de stap naar het gasthuis als dat nodig is.

 

De eerste fase van het onderzoek is gepubliceerd in het magazine: Design Cares: ‘Het nieuwe Bartholomeus Gasthuis’. Voor meer informatie over het onderzoek en het vervolg: m.delisse@heren5.nl

Het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht (www.bartholomeusgasthuis.nl

thematiek

Ontwerpend onderzoek

opdrachtgever

Stimuleringsfond Creatieve Industrie / Architectuurcentrum Aorta / Bartholomeus Gasthuis

onderzoekstraject

voorjaar 2016 tot voorjaar 2017

ontwerpteam

Meintje Delisse

in samenwerking met

interieurarchitect Wies Harmeling, WIES bureau voor ruimtelijk ontwerp / social designer Willemieke van den Brink, echter ontwerp / ontwerper publieke ruimte Ester van de Wiel / conceptueel ontwerper Michou Nanon de Bruijn, nanon.info en Studio Makkink & Bey

error: copyright - heren 5 architecten