Italielaan

Heren 5, Thunnisen & Boto van der Meulen winnen Design & Build woonpark Italiëlaan Haarlem

‘Woonpark Italiëlaan’: hoogwaardig wonen in het groen

Het woonpark is openbaar en zet de Haarlemse traditie van hofjes en wonen in en aan een park voort.
Vier 3-laagse ellipsvormige blokken, met samen 84 woningen, zijn geheel alzijdig georiënteerd. Drie blokken omsluiten elk een groen hofje met privé-tuinen en 1 blok omsluit een entreehofje voor SIG-benedenwoningen (voor mensen met een verstandelijke beperking) en bovenwoningen. Alle woningen zijn grondgebonden, met een entree aan het woonpark of aan het privé hofje (SIG). Alle bergingen zijn opgenomen in de hoofdvolumes, voor maximaal groene hofjes.
De rondom aanwezige platanen, met de geschubde bast en geelgroen bladeren, zijn de inspiratie voor de geel-groen-grijs-bruin geëngobeerde (vorm)baksteen. Door te mixen in dat palet, en te variëren in elk blok zijn de woningen subtiel zichtbaar in het totale volume, en is de harmonie met de omgeving optimaal.

De 4 blokken zijn elk als eenheid te lezen, met geringe verschillen onderling. Drie steeds hogere geprofileerde rollagen delen de blokken in: het overstek, de tussenlaag en de dakrand. De openingen tussen de rollagen verspringen diagonaal, beginnend op de koppen aan de Laan. Dat maakt de gebouwvorm dynamisch.

 

 

 

error: copyright - heren 5 architecten