Heren 5 wint i.s.m. Rijnboutt tender Sluiseiland, Vianen.

Met een nieuw ontwerp voor het bestaande groene eiland tussen oud en nieuw Vianen heeft heren 5  in een ontwerpteam met Rijnboutt en Witteveen+Bos de tender voor een nieuw woongebied gewonnen. Het plan is tot stand gekomen in opdracht van Smits bouwbedrijf.

Het Sluiseiland in Vianen krijgt een nieuwe bestemming als woongebied. Het eiland ligt dicht tegen de historische binnenstad aan, met zicht over de Lek, en is omgeven door groen. Het kenmerkt zich  door de aanwezigheid van de sluis en vaarroute, maar ook vanwege de historie van civiel technische oplossingen en veranderingen van het eiland.

In ons plan  hebben we ons laten inspireren door de groene kwaliteiten, lanen en zichtlijnen, en door de oude en nieuwe sluis. In totaal komen er 184 woningen, waarvan 56 appartementen en 128 grond gebonden, maar ook ruimte voor ontmoetingen en horeca. De woningen zijn te gast in het groene parklandschap, en vormen een rustig beeld met aardse kleuren en herkenbare vormen refererend aan de bouwkorrel van de oude binnenstad. De rijwoningen staan  allemaal in de lengte van het eiland, en versterken hiermee de expressie van de bomen lanen in het plan. De appartementen, gevormd als woningclusters, staan op kenmerkende plekken van het eiland. Eén complex komt op de noordkop van het eiland, met uitzicht over de Lek. En twee appartementenblokken als sluitstukken van de woningrijen op het zuidelijk deel van het eiland.

In het plan is ruimte gemaakt voor het openbaar gebied waarbij het huidige gebruik in zijn waarde wordt gelaten. Evenementen, als de sleepbootdagen en de kermis, en de prachtige groene routes tussen de bomen lanen vinden zo hun thuis op het eiland. Dit wordt door de grastribunes aan het water en de introductie van de Mozesbrug versterkt en maakt zo meerdere connecties naar de oude binnenstad.

Voor meer informatie over het project, klik hier

error: copyright - heren 5 architecten