Heren 5 ontwikkelt factsheet over Barbahuis

Heren 5 heeft in samenwerking met Spee ArchitectenAldus BouwinnovatieERA contour en De Groot Vroomshoop een factsheet ontwikkeld voor het Barbahuis. Een nieuw, duurzaam- en flexibel woonconcept waarin de gebruiker centraal staat.

Flexibiliteit
Door het slimme casco zijn de woningen in dit plan te vergroten of te verkleinen en kunnen zo meegroeien met de gezinssituatie van de bewoner. Zo kunnen in een woning extra kamers worden toegevoegd als er gezinsuitbreiding plaatsvindt. Maar een grote woning kan ook worden opgedeeld in twee kleinere appartementen. Het gebouw is als het ware een grote stellingkast die op zijn schappen plek biedt aan verschillende soorten woningen.

Duurzaamheid
Het gebouw wordt gebouwd met een casco dat bestaat uit massief kruislaaghout. Een duurzaam materiaal door zijn geringe CO2-uitstoot. Ten opzichte van hetzelfde gebouw met een constructie van beton scheelt dit de jaarlijkse CO2-uitstoot van 670 (middenklasse) auto’s. Bovendien weegt het gebouw met een houten casco 33,2% minder dan een betonnen gebouw. Dit betekent een lichte constructie met minder palen, waardoor minder zware vrachten en lichtere kranen nodig zijn.
Daarnaast zijn de materialen van de binnenwanden, gevels en dak volledig te hergebruiken en recyclebaar in een biologisch gesloten kringloop.

Architectuur
Grote wens van de bewoners van het Lakenplein is een woonomgeving met veel groen en reuring. En behalve een prive buitenruimte bestaat er ook behoefte aan een buitenruimte die je samen kunt delen. Het grote gebouw bestaat daarom uit drie (Laken-)hoven met ieder eigen kijk- of speeltuin. In het Lakenhof loopt de bewoner op weg naar zijn voordeur door het hof en over de groene veranda-galerij: de kans voor reuring en ontmoetingen.

Bewoners
Als ervaringsdeskundigen hebben de bewoners hun vaste plek in het proces. Zij hebben ons geïnspireerd met hun wensen voor een afsluitbare serre als buitenruimte en een zelf in te richten hof. Voor de bewoners, die nieuwsgierig zijn naar het wonen in het Barbahuis op het Lakenplein, wordt een modelwoning gebouwd. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een logeerweekend in de modelwoning.

1623 1629 1637

error: copyright - heren 5 architecten