Heren 5, ERA & DELVA winnen tender Veemarkt De Deeltuin
Deeltuin in Veemarkt
TBI-onderneming ERA Contour, Heren 5 Architecten en DELVA Landscape Architects hebben de prijsvraag gewonnen die gemeente Utrecht onlangs uitschreef voor de ontwikkeling van 49 woningen op bouwveld B van Veemarkt. Daarmee krijgt Utrecht er een eigentijdse woonbuurt bij. Aan de rand van de stad verrijst straks “De Deeltuin” in de nieuwe wijk Veemarkt. Dat De Deeltuin niet zomaar een buurt wordt, blijkt uit de mix van maatschappelijke trends die samenkomen. Zo krijgt de deeleconomie concreet vorm, is de consument als co-producent betrokken bij de vormgeving van de nieuwe buurt en is duurzaamheid een van de belangrijke speerpunten.
Het nieuwe wonen
De Deeltuin is gebaseerd op de trend van de deeleconomie en faciliteert en stimuleert het delen door bewoners. Voor de drukke, tweeverdieners met een dynamische gezinsleven die in De Deeltuin worden verwacht, is dit de oplossing om de logistiek van het leven te vergemakkelijken. In deze buurt heb je een eigen (t)huis, maar deel je oppas, tuinman, buitenspeelgoed, boormachine en bakfiets. Als je eens in de week voor de buren kookt, kun je de andere zes dagen een gezonde maal bij hen ophalen. Onderzoek van ERA Contour onderstreept de ontwikkeling van de deeleconomie nog eens. Het nieuwe wonen is delen en beleven.
Consument als co-producent
Met het concept lekkerEIGENhuis kan in korte tijd een woning gebouwd worden waar nadrukkelijk de smaak van de toekomstige bewoners meegenomen is. Bij de koopwoningen in De Deeltuin, tussen circa 120 en 200 m2 woonoppervlakte en tussen de 300.000 en 500.000 euro v.o.n., bouwen bewoners vanaf het allereerste begin mee aan hun eigen woning. Potentiële bewoners dachten al in de selectiefase mee en blijven gedurende het hele traject betrokken. Na de zomer van 2015 vinden de eerste gesprekken met potentiële bewoners plaats.
Typische Utrechtse stijliconen
Toekomstig bewoners hebben ook invloed op de inrichting van de binnentuin: een groene en gedeelde binnentuin, met ruimte voor privétuinen en omkaderd met een differentiatie van gepersonaliseerde gevels. De binnentuin heeft maximale landschappelijke kwaliteit gekregen doordat gekozen is voor een slimme, half verdiepte parkeeroplossing die auto’s uit het zicht haalt. Ook wordt hierdoor de overgang tussen het openbaar gebied en de woningen gemaakt door middel van herenhuizen met een beletage. De woningen zijn geïnspireerd op de architectuur en diversiteit van de panden in de Utrechtse binnenstad. Typische ‘Utrechtse Stijliconen’ zijn dan ook terug te vinden in de indelingsopties van de gevels. In de visie voor De Deeltuin is bijzondere aandacht besteed aan het realiseren van een duurzaam karakter.