H5>CPH Reisverslag van onze excursie 2019

Van 5 t/m 7 september was ons hele bureau op excursie in Kopenhagen, om te leren van deze Deense stad die veel overeenkomsten heeft met Amsterdam.

We hadden een vol programma met veel project bezichtigingen in de wijken Ørestad, Nordhavn, en Nørrebro. Een ‘office exchange’ met het Deense architectenbureau EFFEKT én een sportieve afsluiting op de eerste ‘urban ski slope’ ter wereld. Hieronder het reisverslag:

Met de fiets werd op dag 1 (zie onze fietsroute dag 1) de vroege uitbreidingswijk Ørestadaangedaan. Hier zijn genoeg iconische gebouwen van verschillende Deense topbureaus te vinden. Opvallend is dat er zeer goede ontwerpen staan, maar dat de openbare ruimte hier niet altijd mooi op aansluit. Resulterend in een gebrek aan ‘leven op straat’.

Na een interessante rondleiding door het 8TALLET, en lunch met smörrebröd aldaar, ging onze route terug richting het centrum via enkele mooie circulaire projecten van Lendager group, de bekende silo’s van MVRDV (waar we zelfs even binnen mochten kijken), om te eindigen met de prachtige Axel-towers van Lundgaard & Tranberg.

Dag 2 startte in Nørrebro met een sportief actief parcours over het Superkilen park, waar we met de fiets en elektrische step alle hobbels en uitdagingen hebben uitgetest.

In het Danish Architecture Center (DAC) zijn we vervolgens door de indrukwekkende overzichtstentoonstelling van al het maquette werk van BIG gelopen. Hierna wachtte de nieuwste uitbreidingswijk van de stad: Nordhavn.Waar, met de kennis opgedaan door fouten in Ørestad, de openbare ruimte veel beter is aangepakt en dit vertaalt zich ook meteen in de prettige schaal van de wijk.

Ondanks de hoge gebouwen voelt de afstand, ruimte en de nabijheid van water heel prettig. We maakten een stop in de dakspeeltuin bovenop een parkeergarage van JAJA en genoten van een heerlijke lunch op de 17e etage van de Silo van COBE. Met uitzicht over stad, zee en zelfs Zweden.

We sloten de dag uiteindelijk af met een uitwisseling op het kantoor van EFFEKT. In een gezamenlijke presentatie probeerden we de link tussen onze 2 steden te leggen aan de hand van woningbouw- en transformatieprojecten.

Spontaan werd de avond afgesloten op de dansvloer van EFFEKT.

De laatste dag hebben we, traditiegetrouw, sportief afgesloten. Doorgaans staat er een stevige wandeling op het programma, maar aangezien Kopenhagen de eerste stad ter wereld is met een artificiële skihelling óphet dak van een BIG gebouw, zijn we met het hele bureau op de lange latten gestapt. Op de Copenhillafval/energie centrale is het gelukt om zelfs in hartje zomer het ‘gevoel’ van een echte skipiste na te bootsten met een speciaal ontwikkelde groene silliconenmat waar echt gras tussendoor groeit. Eenmaal op de piste bleek zelfs dat wij als allereerste groep de ski-helling mochten uitproberen. En daarmee zijn we het allereerste architectenbureau dat naar beneden gleed!

Op de 450m lange helling hebben we in een fijn zonnetje heerlijk wat uurtjes weggeskied, met uitzicht op de Øresund zee en in de verte Zweden.

error: copyright - heren 5 architecten