Eengezinsappartement (EGA) bij het Stadmakers Congres 2017

Heren 5 is vanmiddag aanwezig bij het Stadmakers Congres 2017 in Rotterdam. De aanleiding is de publicatie van Woonlab010 als uitkomst van de Rotterdamse prijsvraag Gezinnen in de Stad, waarin ook het gerealiseerde KOLENKITHUIS van heren 5 als voorbeeld project is opgenomen. GeZin in de Stad!

In deze publicatie ook aandacht voor onze inzending en daarbij een analyse van welke ruimtelijke en organisatorisch elementen de inzending bevatte. Natuurlijk zijn deze terug te herleiden naar de 10 agenda punten van ons eerder onderzoek EGA & Nestelen in de stad uit 2015, maar opvallend is wel dat er ruimtelijk vergelijking steeds terugkomen. Zo wordt aangehaald:

“Het viel ons op dat de meeste genoemde thema’s ruimtelijk van aard zijn. Het thema dat met kop en schouder boven de anderen uitsteekt is toch wel flexibele plattegronden

en hoogtes.Dit werd maar liefst 104× genoemd. Andere op- vallend veel voorkomende thema’s zijn collectieve buiten- ruimte [68×], elk kind zijn eigen plek/ speelruimte [55×], fietsenstalling [43×], daktuin [40×], verticale straat [28×], rust en privacy [27×], extra bergruimte [26×], overmaat [22×] en een royale entree [17×].”

Uit de publicatie van Woonlab010;

“De publicatie van Heren5 richt zich bijvoorbeeld specifiek op Amsterdamse gezinnen, met een opvallende aanbeveling om alles op één woonlaag te organiseren met de mogelijkheid zoveel mogelijk kamertjes te maken. In de inzending waaraan Heren5 meewerkte voor de Rotterdamse Open Oproep was hiervan overigens geen sprake. Veel van de inzendingen pleiten juist voor tenminste twee etages per gezinsappartement en loft-achtige ruimtes. Blijkbaar zijn Amsterdam en Rotterdam toch echt wezenlijk verschillend en duiden de inzendingen de specifiek Rotterdamse context?”

error: copyright - heren 5 architecten