De Eenhoorn als katalysator voor sociale vernieuwing

De Eenhoorn als katalysator voor sociale vernieuwing

Jamsessies in de wasbar

Compact wonen in hoge dichtheid wordt groots door te delen. ‘Samen’ is het sleutelwoord in het ontwerp van De Eenhoorn dat we in co-making met Ymere en ERA Contour hebben ontworpen. Nu, een jaar nadat de bewoners hun woning hebben betrokken, zijn we terug gegaan om met ze in gesprek te gaan. Wij vroegen ons af: “Werken de lobby’s, de gemeenschappelijke wasruimte en binnentuinen als kloppend hart van het project?” En: “Hoe draagt het deelconcept bij aan het versterken van de sociale structuur voor bewoners?”

Onze verwachtingen werden overtroffen! Op het prikbord in de entree kunnen hongerige bewoners zich inschrijven voor het diner dat wekelijks wordt gekookt in de door Overtreders W ontworpen keuken van het gebouw. De gemeenschappelijke wasruimte wordt op initiatief van de bewoners gebruikt als studio voor jamsessies, vanwege “de goede akoestiek”. En één keer per maand is er in de lobby een meet-and-greet met wijn en hapjes.

Na 22 jaar op de wachtlijst is Alphons, trotse bewoner van De Eenhoorn, terug in de buurt waar hij opgroeide. Hij vertelt dat het vroeger bij hem thuis de zoete inval was. In de loop der jaren is het contact met de buurt verminderd. De komst van De Eenhoorn heeft, met alle gemeenschappelijke ruimten, dit gevoel voor Alphons weer terug gebracht. Het gebouw biedt ruimte om met zijn buren samen te komen, de buurt voelt weer als thuis.

Lees hier meer over de Eenhoorn blokken 7 en 8 >>
Lees hier meer over hoe het is om in de Eenhoorn te wonen >>

error: copyright - heren 5 architecten