‘KOPEN ZONDER STRESS.’

Sophia Wildeboer, Bewoner De verborgen tuin

“Je hebt het gevoel alsof je je eigen huis aan het bouwen bent, en dat zonder keuzestress”

“We hebben altijd in de stad gewoond, in het centrum, maar toen er kinderen in het spel kwamen wilden we een huis met een tuin, meer in een wijkje. En dan het liefst nieuwbouw, lekker fris en fruitig. Via vrienden hoorden we van de woonworkshop van De verborgen tuin. Daar werden bewoners vanaf het begin bij het ontwikkelproces betrokken. Dat was nieuw voor ons.”

“Normaal kijk je naar een huis: kopen of niet. Maar nu ging de besluitvorming voor ons heel geleidelijk. We hadden de tijd te bedenken wat echt belangrijk voor ons is. De indeling, boven en beneden, alles. Je hebt veel minder stress. Het was al snel heel vertrouwd, met de architecten en de toekomstige buren. Het was nog altijd een grote beslissing, maar dat geleidelijke proces maakt de beslissing minder groot. Je groeit ernaar toe. Het spannendste was nog of we werden ingeloot voor het huis van onze voorkeur.”

“De aankleding, de indeling, alles was heel flexibel. We hadden eigenlijk de vrije hand, tenminste, zo voelde dat.”

“We hadden bijvoorbeeld gekozen om de hal te verbreden. Wisten wij veel, we zijn ook maar nieuwkomers met de indeling van een huis. Maar met kinderen en kinderwagens erbij pakte dat heel goed uit. We dachten al: dat is een goed idee, maar we wisten niet dat het zo’n goed idee was.”

“We mochten zelf knutselen hoe ons huis eruit kwam te zien. Dat werd door de architecten echt gevisualiseerd met maquettes. Je hebt het gevoel dat je je eigen huis aan het bouwen bent, met de lusten en niet de lasten. Je hebt de vrijheid en ook het zorgeloze – het relatief zorgeloze dan. Het is echt het beste van twee werelden.”

“Je hebt de hoop dat het huis uiteindelijk aan je verwachtingen zal voldoen en dat deed het bij ons heel erg. Dat kwam ook doordat de sfeer in de woonworkshop heel goed was en er goed naar de wensen van de bewoners werd geluisterd. Het komt echt door die cursus hoe de woningen er uiteindelijk uit kwamen te zien.”

“Ik denk dat de architecten zelf wat meer variatie hadden gewild. We kregen de optie uit twee kleuren steen en vormen van het dak. Maar iedereen in mijn buurt heeft voor hetzelfde gekozen. Die ruimte kregen we ook gewoon.”

“Je hebt keuzes all-over en toch hebben we nooit keuzestress gehad. Dat hoor je wel eens anders bij nieuwbouw.”

error: copyright - heren 5 architecten