“EEN GEBOUW KRIJGT IDENTITEIT”

Sjoerd Dijs is projectontwikkelaar bij Dura Vermeer 

“Heren 5 geeft identiteit aan een project, een tweede laag, en dat binnen het budget”

“Ze leveren altijd goede kwaliteit, ook onder druk. Bij sommige architecten zie je toch basisfouten. Dan is het te snel, te vlug, of je ziet dat een stagiaire eraan heeft gewerkt. Bij Heren 5 niet.”

“De mensen van Heren 5 hebben een vriendelijk voorkomen. Aan de andere kant zijn ze ook zakelijk, maar het gaat ze goed af dat te combineren. Ze zijn vriendelijk én zakelijk.”

“Ze hebben een bepaalde unieke toegevoegde waarde. Ze beantwoorden aan onze vraag, maar komen ook zelf met ideeën of een thema: een lekker kloppend verhaal dat niet alleen de opdrachtgever aanspreekt, maar ook de consument.”

“Hun kracht is hun bijdrage als architect – en dat binnen het budget. Budget versus uitstraling, dat staat vaak op gespannen voet. Ik heb ook wel eens projecten waarbij dat vooral een strijd is, maar met Heren 5 is het oplossingsgericht. Het is hun kracht dat de essentie van het ontwerp overeind blijft, maar wel binnen het budget. Daar zijn een paar sessies tafeltennis voor nodig, maar dan kom je wel tot de kern.”

“Ook in een pressure cooker, die vaak over drie dagen verdeeld is, is leveren ze het nodige huiswerk aan, ze komen dan krachtig terug, met een eigen verhaal of thema.”

“Ik heb met ze samengewerkt bij Nobelhorst in Almere. We hadden het idee van een dorp, met veel sociale cohesie, maar ook waterrijk als een polder, met een haventje erbij. Toen kwamen zij met het idee om patronen van scheepstruien van vissers te verwerken in patronen op de gevels van een vijftigtal vissershuisjes, veldschuren en een paar pakhuisjes. Het goede van die breipatronen is: dat het heel praktisch toepasbaar bleek, het blijft tenslotte baksteen, maar het voegt wel een tweede laag toe.”

“Het knappe is dat zij identiteit weten te geven aan de huizen en het buurtje. Het is heel herkenbaar, ook voor de consument. Er zijn ook architecten die helemaal los gaan. Dan wordt het te zweverig, te abstract. Heren 5 zoekt het in herkenbaarheid.”

“Soms ze wel een beetje té enthousiast. Dan moet je ze echt afremmen. Dan zijn zij al bezig met details bij patronen in het metselwerk, en dan moet ik zeggen: wacht even, we moeten nog even het grote geheel bekijken, en kijken wat het kost. Maar dat is dan positieve feedback op het enthousiasme dat ze uitstralen.”

“We hebben ze net vorige week gemeld het voornemen te hebben om een tweede buurt met ons te ontwikkelen. Dat gebeurt dan op basis van deze prettige samenwerking. We zitten helemaal op dezelfde golflengte.”

error: copyright - heren 5 architecten