KUNST ALS VERRIJKING

Ineke Brunt, Adviseur Strategie en beleid, Ymere

“Heren 5 ziet samenwerking met kunstenaars niet als een bedreiging, maar juist als een verrijking”

“In hun samenwerking met kunstenaars hebben ze een bijzonder open houding, dat is absoluut waar. We geven vaker kunstopdrachten bij renovaties of nieuwbouw en dan vragen we een architect samen te werken met een kunstenaar. Er zijn ook architecten die daar helemaal niet voor voelen. Dan willen ze geen ruimte maken voor kunst, of die ruimte is er gewoon niet. Of ze stellen zoveel eisen dat het lastig wordt voor de kunstenaar en dan is het voor ons al niet meer interessant. Bij Heren 5 is het juist andersom.”

“Er zijn niet veel architecten die zo enthousiast zijn om met kunstenaars samen te werken. Zij zien kunst niet als een bedreiging voor hun gebouw, maar juist als een verrijking.”

“Het Huis van Hendrik in Haarlem bijvoorbeeld, het eerste project waarin we samen kunst hebben gerealiseerd. Wij hadden de wens om er kunst toe te passen, Heren 5 opperde een kunstenaar waar ze eerder mee hadden samengewerkt. Maar wij wilden op onze manier een kunstenaar selecteren. Dat vonden ze best gek, in het begin. Maar uiteindelijk kozen ze zelfs voor de kunstenaar met het spannendste werk. Ze wilden het echt een kans geven. Dat vond ik fantastisch.”

“Boris Tellegen, van oorsprong  graffitikunstenaar, Delta, maakte een voorstel. Heren 5 heeft hem heel veel ruimte gegeven en ontzettend goed meegedacht, veel meer dan andere bureaus dat doen. Het is echt schitterend geworden, een soort 3D baksteengraffiti.”

“Of het Tudorpark in Hoofddorp. Dat was een ingewikkeld project, want het ging over heel veel huur- én koopwoningen. Heren 5 liet zich in de architectuur inspireren door de Tudorstijl. Het lag voor de hand een speciale chimneypot voor de buurt te laten ontwerpen. We wilden het betaalbaar houden, en de mensen moesten mensen de keuze krijgen. Studio Wieki Somers ontwierp een aantal sets, opgebouwd uit dezelfde elementen, mar elke set met een andere uitstraling. De woningen lopen hartstikke goed, en de schoorstenen ook. De samenwerking met de kunstenaar was weer heel open. Ook in de technische ondersteuning van de kunstenaar gaan ze echt heel ver.”

“En dan het glas-in-lood in Oostpoort in Amsterdam, dat is bijna overdreven, zo mooi als dat is geworden. Ik vind het superleuk dat daar voor Stefan Glerum, een jonge, talentvolle kunstenaar is gekozen. Dat vonden de architecten net zo leuk als wij. We hadden het ons makkelijker kunnen maken met een meer gerenommeerde, ervaren kunstenaar, maar dat past niet bij hen. Zij zien daar juist de uitdaging in en herkennen de kwaliteit van de kunstenaar.”

“In de projecten in Haarlem en Oostpoort is een kwaliteit bereikt die je ook bij de Amsterdamse school vindt. Een woonomgeving van hoge kwaliteit waar het superleuk wonen is. Kunst, aandacht voor detail en ambachtelijkheid spelen daarin een belangrijke rol, en Heren 5 geeft daar alle ruimte aan.”

error: copyright - heren 5 architecten