Fijn wonen voor gezinnen in de stad. Daar denken we nu heel anders over dan 75 jaar geleden, toen de Amsterdamse Kolenkitbuurt werd gebouwd. In de afgelopen 20 jaar ging deze naoorlogse buurt op de schop. Voor Kolenkitbuurt-Midden ontwierp Sjoerd Soeters een stedenbouwkundig plan. Verdeeld over twee projecten, vulden wij dit in met drie appartementenblokken, waar het fijn vertoeven is voor het hedendaagse stedelijke gezin.
Mix van woningen brengt diverse bewoners naar de buurt
De Kolenkitbuurt is ontworpen vanuit het modernistische gedachtegoed, met de kenmerkende gestempelde strokenbouw. Ook de appartementen werden gestempeld en waren daardoor in de gehele buurt grotendeels hetzelfde. In de blokken die wij hebben gerealiseerd hebben we vooral veel (grotere) woningen gemaakt voor gezinnen en daarnaast een variatie aan verschillende woningtypen toegevoegd, om een diverse mix van bewoners aan te trekken.
Knusse straten
In zijn stedenbouwkundige plan voor de Kolenkitbuurt verving Sjoerd Soeters de brede straten van de strokenbouw met gesloten blokken, smallere straten en besloten stedelijke pleinen. Omdat parkeren nu gebeurt in de binnenhoven, is de straat vrijgekomen voor fietsers, plantenbakken, tuinstoelen en spelende buurtkinderen. De straten worden als het ware omarmt door de koppen van onze woonblokken, die iets uitsteken. Hierdoor ontstaat een intieme sfeer. Deze wordt nog verder versterkt door de vele voordeuren aan de straat en het warme kleurenpalet van roodbruine en gele baksteen. Gemetselde plenters, die een mooie overgang tussen gebouw en straat vormen, werken als een natuurlijk gordijn: ze bieden privacy, maar er zijn nog steeds ‘ogen op straat’.
‘Daar woon ik!’
Inspiratie voor het ontwerp van de Kolenkit-woonblokken zijn de wensen van ‘het gezin’, zoals die tijdens onze studie ‘Nestelen in de stad’ zijn ontdekt. Zo hebben de woningen veel kamers, een ruime entree, een annex aan de woonkamer en een scheiding tussen private vertrekken en vertrekken waar je vrienden ontvangt.
En zoals ieder gezin uniek is, is elke woning dat ook. Door de detaillering in de baksteenarchitectuur is iedere woning goed af te lezen. Zodat je als kind meteen herkent: ‘daar woon ik!’