Gebouwd van data en dromen
Elke maand telt funda, de grootste huizensite van Nederland, ruim 4 miljoen unieke bezoekers. De interactie van al die bezoekers leidt tot zogeheten big data van funda. Heren 5 heeft in samenwerking met Dingeman Deijs Architects de selectie gewonnen die funda heeft uitgeschreven om op basis van die big data een ontwerp te maken van hét Nederlandse huis.
Nederland is het dichtstbevolkte land van Europa, misschien wel daarom is de Nederlander opzoek naar een gevoel van ruimte en vrijheid. De data van funda laat zien dat Nederland zoekt op villa’s en kastelen, maar dat rijtjeshuizen de meeste verkochte woningen zijn. In Nederland wonen vier op de tien huishoudens in een rijtjeshuis. Het spanningsveld tussen droom en werkelijkheid is het uitgangspunt geweest voor het ontwerp van het funda Huis.
De constatering om van een droom werkelijkheid te maken heeft geleid tot de vraag: Hoe maak je van een rijtjeshuis een kasteel? Net als de ridderzaal in een kasteel kent het fundahuis een royale leefruimte met daarom heen hele dikke wanden. Is dit in het kasteel de plek voor smalle spiltrappen, nissen en geheime kamers. In de dikke wanden van het fundahuis bevinden zich hier de inloopbadkamer, bedsteekamer, doorzonzolder en torenkamer, aaneengeregen door een meanderende route met spannende doorzichten naar de grootse leefruimte.
Het opengewerkte metselwerk in de voorgevel biedt de bewoners meer privacy terwijl ze toch naar buiten kunnen kijken. De achtergevel is juist heel open door twee hoge dubbel openslaande tuindeuren. Het funda Huis is klimaatneutraal door o.a. passiefhuis isolatie, drie dubbel glas en een pelletkachel.
We dromen dus van een kasteel, maar kopen een rijtjeshuis. Het lijken twee uitersten, de oer-Hollandse rijtjeswoning en het grote vrijstaande bastion. Toch zijn ze meer verenigbaar dan op het eerste gezicht gedacht wordt.