BIM bouwen doe je samen
Bij heren 5 zijn we al een decennia bezig met Little BIM zonder dat we het wisten. Enkele pioniers binnen heren 5 waren hier al vroegtijdig bij.
Diezelfde pioniers hebben in 2012 een jaar lang een BIM-training-traject gevolgd, waarin ons o.a. het verschil tussen *Little BIM en *BIG BIM duidelijk werd. Dit heeft in gang gezet dat wij als architectenbureau al vroeg konden meedraaien in het BIM-traject.
Een jaar later hebben we met het project “De Spieghelbuurt” ons eerste BIM-model geëxporteerd, wat achteraf gebruikt werd door onze ketenpartners om het gebouw te realiseren.
Met het project “De Kolenkitbuurt” van 2014-2017 hebben we ons eerste BIM-traject doorlopen met ketenpartners al vanaf DO aan tafel.
Enkele projecten verder zijn we anno 2019 bezig met het verder perfectioneren van de interne processen, zodat de samenwerking met onze ketenpartners nog efficiënter verloopt. Een van deze processen is om Vectorworks zodanig voor te bereiden op een IFC export, in lijn met de BIM Basis ILS (informatie Leverings Specificatie).
Ons laatste BIM project is weer met aannemer ‘De Nijs’ voor het project ‘Jeruzalem’
Tijdens de uitwerking van het Dorpshuis Zwanenburgwordt het BIM-model door het interdisciplinaire team verder uitgewerkt. Heren 5 werkt in samenwerking met Pieters Bouwtechniek, INNAX,Alcedo& NIBEaan een BIM-model dat later tijdens de bouw door alle partijen gebruikt kan worden en inzicht verschaft in alle ruimtelijk knooppunten. Zeker gezien de complexe vorm van het dak van het dorpshuis is dit een verhelderend model om de ruimtelijke en financiële consequenties voor architectuur, constructie en installatie al in een vroeg stadium inzichtelijk te krijgen. Daarnaast hebben we het model gereed gemaakt voor het Madaster!
Onze volgende ervaring in BIM is met aannemer ‘De Nijs’ voor het project ‘Het Kolenkithuis’, te Amsterdam. Zij gebruiken BIM al in een vroeg stadium om te kunnen calculeren. We hebben de bouwaanvraag tekeningen dan ook middels BIM gegenereerd en hebben een model kunnen leveren volledig naar de wensen en voorwaarden van de aannemer. Zo voldoet het model volledig aan de RGD norm en is er gebruik gemaakt van de NLsfb codering voor de elementen. Momenteel zijn we bezig met de werktekeningen fase.
Onze eerste parktijkervaring was bij het project ‘De Spieghelbuurt’, te Alkmaar. Hier hadden we de werktekeningen al voor gemaakt en werden we door aannemer ‘Van Wijnen’ gevraagd om naderhand een BIM-model te maken voor fase 1 aan de hand van de definieve 2D tekeningen. Tezamen met de ketenpartners hebben we de randvoorwaarden uitgezet en het model opgebouwd, waarna zij hun eigen onderdelen konden implementeren middels aspectmodellen. Met behulp van een modelchecker zijn er clashes uitgevoerd waarna de modellen geoptimaliseerd konden worden. Met succes is het gebouw vervolgens tot uitvoering gebracht.