VO voor nieuwe entree & lokalen basisschool De Scholekster – Amsterdam

De Scholekster school gaat transformeren! In de oase van het binnengebied van een typisch Amsterdams bouwblok staat de prachtige Scholekster. Oorspronkelijk heeft het jaren ’20 gebouw een overmaat aan verdiepingshoogte, ruime trappenhuizen en royale gangen en lokalen, maar door eerdere verbouwingen is de heldere structuur en ruimtelijkheid van het klassieke schoolgebouw verloren gegaan.

Het ontwerp voor de vernieuwde Scholekster brengt die originele kwaliteiten weer terug en combineert deze met het moderne onderwijs waarin leerlingen zich ook buiten de lokalen kunnen ontwikkelen zoals typerend is voor het Montessori onderwijs. In de lokalen worden insteek verdiepingen gerealiseerd die worden ingericht als concentratie plekken.

De eerste fase van het ontwerp concentreert zich op de middenbeuk, deze wordt geopend waardoor de helderheid en doorstroom van linker- naar rechtervleugel weer wordt mogelijk gemaakt. Ook wordt er een speellokaal en twee klaslokalen op de verdieping gerealiseerd. En in de centrale entreehal zijn grote bouwblokken bedacht die ontworpen zijn als kasten, tribune en multifunctionele ruimten, waarin leerlingen uit onder- en bovenbouw kunnen lezen, spelen en zichzelf ontwikkelen. Zo wordt er weer eer gedaan aan de hoge ruimten in de entreehal en krijgt deze ruimte ook een centrale rol in het onderwijssysteem.

error: Beeld eigendom heren 5 architecten