Opgang

Innovatieve duurzame gevel voor parkeer & retail gebouw

Installatieloze parkeergarage met winkels & wonen

Midden in het winkelcentrum Boven het Y in Amsterdam Noord, staat De Opgang als aanjager van de nieuwe ontwikkeling van het Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN). De inpassing van het grootschalige volume van het woon-, winkel-, en parkeerprogramma is de eerste fase van deze transformatie.

Het gebouw heeft de afmeting van 5 op elkaar gestapelde voetbalvelden. Dat sluit niet aan op de schaal van de omgeving: het ’Plan van Gool’, een jaren zestig wijk met veel groen en schijfvormige bebouwing. Het gebouw is daarom met behulp van een efficiënte parkeeroplossing opgedeeld in 4 schijven, één schijf om in te wonen en drie om in te parkeren. Snedes tussen de schijven doen dienst als ontsluiting van de woningen en vormen bruggen naar de andere schijven. Deze snedes geven een goede oriëntatie in de garage en zorgen voor afvoer van rookgassen en daglichttoetreding.

Speciaal voor de gevel van de parkeergarage is een nieuw baksteen gevelsysteem ontwikkeld, waar bakstenen aan staalprofielen geregen kunnen worden. De baksteen-panelen zijn half open uitgevoerd, waardoor het parkeergebouw op een natuurlijke manier, en dus installatieloos, geventileerd wordt.

De verrassing toont zich als het donker wordt: in samenwerking met een lichtkunstenaar wordt de gevel ’s avonds verlicht. Het gebouw is dan een verlicht baken in het centrum van Noord.

Videokunstwerk CAN fase 1

error: Beeld eigendom heren 5 architecten