Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Heren 5 ontwerpt nieuwe groene autovrije wijk: De Bannehoven Zaandijk

Een ontwerpteam van: Heren 5 architecten – RRog stedenbouw & landschapHiensch heeft in opdracht van BPD ontwikkeling en EME (v/dGragtTervoort)  de tender locatie Bannehof in Zaandijk gewonnen. De tender werd uitgeschreven door de gemeente Zaanstad.

Met een hoge dichtheid aan woningen en parkeren (148 woningen en 350 pp) krijgt Rooswijk een nagenoeg autovrij hart waar kan worden genoten van rust en ruimte in gemeenschappelijk groen.

Het gebied word in samenspraak met bewoners en belanghebbenden ontwikkeld tot een bijzondere plek die aansluit bij de industriële Zaanse historie en de waterrijke natuur. Het ligt nabij het voor de Zaanstreek kenmerkende veenweidelandschap. Vanuit Rooswijk verbinden enkele sloten dit stedelijk gebied met het landschap. Vanuit het plangebied is dit landschap nog voelbaar aanwezig.

Locatie

Scholen en woningen op de locatie vormen straks samen één woonwerkpark in het groen, daarmee wordt een deel van het historische slagenlandschap weer voelbaar, zoals in het nabijgelegen natuurgebied Guisveld. Parkeren gebeurt half ondergronds en onder parkeerdekken waarop de privétuinen liggen. Tussen de woningen komt een parkachtige omgeving: groen en autovrij. Het Guisveld dringt zo door tussen de woningen en komt via de terrassen, balkons en veranda’s bijna in de woningen. Deze zijn geïnspireerd op de beroemde houtloodsen in de Zaanstreek. Informele paden en stoere kopgebouwen maken het ontwerp compleet.

Knipoog naar de Zaanse industrie

Zaanse waarden herleven, maar dan wel in jas van deze tijd. De woningen passen op een natuurlijke manier in het landschap. Ze zijn geïnspireerd op de aloude houtloodsen, met hun kenmerkende dakoverstekken, en industriële kopgebouwen in de Zaanstreek. De dakoverstekken omsluiten de veranda’s aan het groen. Drie kopgebouwen met appartementen, met kappen en geknikte gevels, zijn een architectonische eenheid met de eengezinswoningen.

Met ruim zicht op water en groen is De Bannehoven het middelpunt van de wijk. Representatief aan het plein, lommerrijk en informeel aan de randen. Door het bestaande plein opnieuw vorm te geven ontstaat er meer aanleiding voor ontmoeting. De paviljoens en de winkels blijven, maar er komen meer aanlegplaatsen voor bootjes en meer plek om in de zon te zitten aan het water. Winkelen, fietsen en wandelen wordt in de nieuwe opzet extra gestimuleerd en verzorgingstehuis Guisveld wordt direct met het plein verbonden door een nieuwe brug. De nieuwe identiteit van het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de autovrije groene ruimten tussen de woningen.

De veranda’s aan de woningen bevorderen het gebruik van de openbare ruimte aan de voorzijde van de woning.

Voor meer informatie over het project bekijk de project pagina>>>

Klimaatbestendig & duurzaam plan

We maximaliseren de absorberende capaciteit van de gebouwen en openbare ruimte. Zo geven we De Bannehoven een klimaatrobuuste positie. Grasdaken en groen in de openbare ruimte zorgen voor een vriendelijke uitstraling en ontlasten het rioolsysteem tijdens hevige regenbuien. We gaan uit van een waterneutrale bouwenveloppe. Er wordt zo min mogelijk verharding aangebracht om het gebied zo natuurlijk mogelijk te houden. Het regenwater gaat via het schuine dak en de regenpijpen naar de wadi’s in de twee hoven en wordt zo lang mogelijk vastgehouden. Aan de zijde van de achtertuinen komt een rainwinner als erfafscheiding. We gaan verder dan de gevraagde norm als het gaat om energiezuinigheid, groen en water. De Bannehoven wordt een zeer duurzaam plan met een EPC-score van <= -0,15 en gasloze woningen.

Wonen

Met een flinke keuze aan opties (erker en/of balkon, dakkapel, uitbouw in de tuin) zijn de woningen aan te passen aan specifieke bewonerswensen. Wonen op de begane grond, op de verdieping en  een kangoeroe model woning voor een inwonende ouder. Op de kapverdieping is een uitbreiding mogelijk van twee naar drie slaapkamers met een dakkapel boven de veranda.  Appartementen zijn allen levensloopbestendig. Het parkeerdek op de eerste verdieping heeft een vegetatiedak met de privétuinen.

error: copyright - heren 5 architecten