Hanzewijk Kampen genomineerd voor de NRW Retail Jaarprijs 2017

Met winkel-woonproject Hanzewijk Kampen zijn we samen met Multi Netherlands genomineerd voor de Jaarprijs Retail 2017 van NRW. Ons plan wordt omschreven als een winkelcentrum dat de sociale meerwaarde van de buurt vergroot, en door de combinatie met woningen en winkels een prettige leefomgeving zodat het gebied ook na sluitingstijd leuk en levendig blijft!

Hieronder wat men vind van het winkelcentrum:

  • Winkelcentrum Hanzewijk is niet te groot en recht door zee; daardoor passend bij de hedendaagse winkelmarkt en in staat om te veranderen als daar later behoefte aan is.
  • De sociale meerwaarde is enorm doordat dit het nieuwe centrum is van de totaal vernieuwde wijk. Het is zowel de katalysator als de icoon voor de vernieuwing: het winkelcentrum als symbool voor de transformatie.
  • Ook is dit project een voorbeeld voor de sector. Het project laat zien hoe een nieuw winkelgebied kan worden ontwikkeld door tegelijktijdig een integrale herstructurering van de oude winkelvoorraad mee te nemen middels opheffing van twee niet toekomstbestendige locaties.
  • In omvang, samenstelling en ontwerp is het winkelcentrum precies afgestemd op het marktgebied, de marktpositie en concurrentie: sterk betrokken bij de wijk met meer betekenis dan alleen retail. Er wordt hier ook gewoond. Een goeie plek om even samen te zijn en je buren te zien. Dit legt een basis voor vertrouwen bij de wijkbewoners.”

In het ontwerp hebben wij extra veel aandacht gestoken in hoe deze woningen en winkels met elkaar verbonden zijn, en wat de kwaliteiten zijn voor het wonen op een winkelplint. Door de 4 woonblokken op te delen in groene hoven met een omringende daktuin die overloopt in royale trappen naar de openbare ruimte hebben we deze verbinding gemaakt, evenals een goede route naar je woning. Loopbruggen tussen de blokken zorgen ervoor dat alle tuinen met elkaar in verbinding staan en je in een groene oase woont.

Het veelvuldig laden- en lossen voor de bevoorrading van beide supermakten gebeurd inpandig middels een royale expeditie ruimte, wat de bewoners en omgeving zo min mogelijk overlast bezorgd. De verbindende winkelstraten en pleintjes zijn een trekker voor horeca en buurtfuncties, en bovenal; reuring!

Op 7 september vind de prijsuitreiking plaats in Theater Amsterdam>>wordt vervolgd>>

 

error: Beeld eigendom heren 5 architecten