Big Data & Warme Data

Hoe gaat data de woningbouwopgaven in de toekomst veranderen?

Big data lijkt misschien een abstract begrip op de conservatieve woningmarkt, maar steeds meer ma- kelaars, bouwers en ontwikkelaars gebruiken het om inzicht te krijgen in de woonwensen van hun klanten. Zo heeft funda, één van de populairste websites van Nederland, elke dag meer dan 1 miljoen bezoeken en wordt er elk jaar meer dan 1 miljard keer een woning bekeken. De interactie van al die bezoekers met al dat aanbod leidt tot de big data van funda.

Big data klinkt misleidend. Het geeft namelijk niet alleen het grote gemiddelde aan waar de Nederlan- der naar opzoek is. Ook kan de specifieke woonwens in kaart worden gebracht van alle mensen die zoeken naar een woonhuis in bijvoorbeeld Dongen. Daar staat namelijk ‘perceeloppervlakte’ op de tweede plaats van meest geklikte zoekcriteria. Een beetje ruimte rond het huis is voor de Dongenaar dus belangrijk. Door slimme algoritme’s die funda heeft ontwikkeld kunnen de data-analisten van funda onderscheid maken tussen serieuze zoekers en zogenaamde ‘funzoekers’.

Naast big data is warme data in onze praktijk een belangrijke bron van informatie. Hieronder verstaan we de kennis die we opdoen middels gezinsportretten, mentalmaps en gewoon een goed gesprek met buurtbewoners of toekomstige bewoners. Door de combinatie van big data en warme data leg- gen we een solide basis voor de onderzoeken die we doen en de ontwerpen die we maken. Want daar gaat het ons uiteindelijk om; woonomgevingen ontwerpen die aansluiten bij de woonwensen, geworteld zijn op de locatie en méér bieden dan waarom gevraagd werd.

Dat is onze kracht als architect: Het interpreteren van data gebaseerd op het huidige aanbod vertalen naar vernieuwende woonconcepten van de toekomst. Het funda Huis (een ontwerp van Heren 5 ar- chitecten en Dingemans Deijs Architects) is daar een goed voorbeeld van. De data van funda laat zien dat de Nederlander droomt van villa’s en kastelen, maar dat rijtjeshuizen de meest verkochte wonin- gen zijn. Het spanningsveld tussen de droom (van de funzoeker) en de werkelijkheid is uitgangspunt geweest voor het ontwerp van het rijtjeskasteel. Een totaal vernieuwend ontwerp van het rijtjeshuis wat we zonder de big data van funda nooit hadden kunnen ontwerpen.>>

error: copyright - heren 5 architecten